Στα πλαίσια του μαθήματος λογοτεχνίας οι μαθητές της Στ’ Δημοτικού ήρθαν σε επαφή με την επιστήμη της τοπικής ιστορίας και την τέχνη της φωτογραφίας. Το πάντρεμα των δύο αυτών επιστημών έφερε τα παιδιά μπροστά σε αποκαλύψεις και μυστικά που έκρυβε αυτή η πόλη, σε κάθε της γωνιά, σε κάθε της μνημείο, σε κάθε βλέμμα ανθρώπου.
Για τα παιδιά το να πάρουνε στα χέρια τους μια φωτογραφία που απεικόνιζε μια άλλη εποχή της ζωής στη θεσσαλική γη, ήταν ένα μυστήριο που έπρεπε να αποκαλύψουν. Έτσι, εργάστηκαν ατομικά ή ομαδικά ερευνώντας την ιστορία των κτιρίων και των μνημείων που στέκουν αιώνες στην πόλης μας, είδανε πώς έγινε η σταδιακή αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου, γνώρισαν επαγγέλματα που χάθηκαν σιγά- σιγά, μάθανε τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, μελετήσανε τη σπουδαιότητα του ποταμού που διαρρέει τη Λάρισα. Επίσης, παρατηρώντας τα πρόσωπα και την ιστορική στιγμή της φωτογραφίας, τα παιδιά φαντάστηκαν και συνέγραψαν ιστορίες με πρωταγωνιστές ανθρώπους της εποχής.
Βέβαια, τα μνημεία της πόλης πέρα από τη μελέτη μέσα στην τάξη, τα παιδιά πλέον τα είδαν μέσα από μια διαφορετική ματιά, κάνοντας βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Λάρισας και θαυμάζοντας τα μνημεία της. Επισκεφθήκανε επίσης τη Γεωργική Σχολή Λάρισας, με την πλούσια ιστορία της και περπάτησαν στις όχθες του Πηνειού.