Στον ανασασμό των φύλλων … ένα παραμυθένιο φεστιβάλ! - Σχολή Καραβάνα
2904
page-template-default,page,page-id-2904,page-child,parent-pageid-90,gllr_strata,strata-core-1.1,strata-theme-ver-3.2,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

Στον ανασασμό των φύλλων … ένα παραμυθένιο φεστιβάλ!

Η ΣΧΟΛΗ ΚΑΡΑΒΑΝΑ συμμετείχε στο 7ο Φεστιβάλ Αφήγησης στην Καλλιπεύκη Λάρισας στις 24 και 25 Ιουνίου 2016, το οποίο διοργάνωσαν το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης και η Κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Όμιλο Φίλων της Αφήγησης (ΠΟΦΑ) και τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Καλλιπεύκης (ΜΕΣΑΚ). Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Τεμπών.
Η έναρξη του φεστιβάλ έγινε την Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 5 μ.μ., με τόπο συνάντησης την πλατεία της Καλλιπεύκης και συνεχίστηκε με περίπατο στα σοκάκια του χωριού, με αφηγήσεις στις αυλές, στην πλατεία του χωριού και στον χώρο του δημοτικού σχολείου. Το Σάββατο 25 Ιουνίου στις 11 π.μ. το πρόγραμμα περιελάμβανε επιστημονικές εισηγήσεις με θέμα τη σχέση της αφήγησης με τέχνες όπως η χαρακτική, η φωτογραφία, η αρχιτεκτονική και ο χορός και βιωματικά εργαστήρια. Παράλληλα στον χώρο της «Πατωμένης» οι φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και οι νηπιαγωγοί της ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΡΑΒΑΝΑ διοργάνωσαν δραστηριότητες και παιχνίδια για παιδιά βγαλμένα από τα λαϊκά παραμύθια. Το απόγευμα στις 7 μ.μ. άνοιξε η μεγάλη ενότητα των αφηγήσεων, με παραμύθια για λίμνες που χάθηκαν και λίμνες που γεννήθηκαν – θέμα συμβολικό για την περιοχή της Καλλιπεύκης και την υπό σύσταση λίμνη της. Την εκδήλωση χαιρέτησαν η επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Τασούλα Τσιλιμένη και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Καλλιπεύκης «Η Πατωμένη» κ. Παναγιώτης Παπαϊωάννου. Στη συνέχεια οι μικροί μαθητές της ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΡΑΒΑΝΑ μάγεψαν το δάσος με τις φωνές τους τραγουδώντας παραμυθένιες μελωδίες. Τη σκυτάλη πήραν παραμυθάδες από διάφορα μέρη της Ελλάδας οι οποίοι αφηγήθηκαν λαϊκά παραμύθια, ο καθένας με τον δικό του, μοναδικό τρόπο. Συμμετείχαν οι αφηγητές/τριες: Α. Θάνου, Μ. Μαχαίρα, Μ. Αισώπου, Λ. Λαμπρέλη, Κ. Μπόλιας (φοιτητής), Δημήτρης Μάλλης, Καλλιρρόη Μουλά και ο Καλλιπευκιώτης Απόστολος Καστόρης».
Τα 300 κεράκια με τα οποία οι παρευρισκόμενοι σχημάτισαν το φωτεινό κουβάρι της αφήγησης έκλεισαν τις εργασίες του φεστιβάλ, ανανεώνοντας το ραντεβού για το επόμενο το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε δύο χρόνια.